Rekreacija za žene

Pod okriljem Sekcije za družbeno aktivnost žena in za časa predsedovanja gospe Anke Besednjak smo začele z rekreacijsko vadbo med prvimi na Goriškem.

Skupina šteje okrog 37 žensk različnih generacij ter se je v prejšnji sezoni precej pomladila. Že vsa leta jo vodi Mirjam Blaško. Vaje so primerne za vse. Zberemo se vsak četrtek in v uri in pol vadbe obdelamo vse dele telesa. Začnemo z vajarni za gibljivost (razteznirni vajami). Od začetnega ogrevanja vseh sklepov preidemo k teku in bolj dinamičnim ogrevalnim vajam (poskoki, počepi, vaje z drobnim orodjem, gimnastične vaje). Sledijo vaje za moč (krepilne vaje) v obliki obhodne vadbe (sklopi vaj), vadbe z drobnim orodjem (kolebnica, žoga … ), premagovanje ovir (preskoki, plezanje, plazenje). Zaključimo s sprostilnimi vajami (igre z žogo, štafetne igre … ).

Ker je vsako delo bolj ali manj enostransko, je tudi prezaposleni ženi potrebna girnnastika, predvsem za sprostilno držo, za gibljivost v sklepih, za okrepitev mišičnega steznika okrog pasu. Kakor vsem ljudem, je tudi vsaki gospodinji potrebna pospešena hoja, ki krepi srce. Nenazadnje je vadba tudi razvedrilna in nam krepi duha.

V pomladnih dneh se žene večkrat zberemo in se podamo na Marka. Čeprav se srečujemo zaradi rekreacije, se za 8. marec in Novo leto zberemo tudi na družabnem srečanju v restavraciji Lipa.